PARTIA DE SKI NEMIRA

There are no images in this gallery.

0item(s)

PARTIA DE SKI NEMIRA , a fost finalizata in februarie 2014 si inaugurata 6 martie 2014 .

Date generale partie ski Slanic Moldova:

– amplasata pe versantul nordic al Muntilor Nemira
– situata in spatele Complexului Cerdac, Slanic Moldova
partia de schi are o lungime de aprox 1,5 km (1.400 m)
– latimea medie a partiei – 38 m
– dificultate medie-usoara cu o panta medie de 17%
– altitudine punct plecare partie ski – 720 m
– altitudine punct sosire partie ski – 470 m
– dotata cu instalatie de teleschi si nocturna
Acces partie:
 
Baza partiei de schi, respectiv statia inferioara a instalatiei de transport pe cablu, se situeaza langa DN12B Targu Ocna-Slanic Moldova la intersectia cu strada Nicolae Balcescu; prin spatele Complexului Cerdac se ajunge direct la statia inferioara a telescaunului.
Detalii Schi Parc Slanic Moldova:
 
• Partia de schi „Slanic Moldova” are punctul de plecare la altitudinea de 714,20 m, situat intr-o poiana larga ce ofera o priveliste frumoasa asupra Muntilor Nemira. Punctul de sosire al partiei este situat la altitudinea de 484,92 m, situat in zona statiei inferioare a telescaunului proiectat.
• Traseul partiei se desfasoara in dreapta axului instalatiei de transport pe cablu (in sensul de coborare) urmarind culmea ce face legatura cu statiunea Slanic Moldova.
• La altitudinea de circa 490 m, traseul partiei se intersecteaza cu cel al telescaunului, trecand pe sub acesta, sosirea partiei de schi efectuandu-se din partea stanga – in sensul de coborare – a telescaunului.
• Diferenta de nivel totala a partiei este de 239,62 m pe o lungime de 1414 m – date ce caracterizeaza partia ca fiind medie-usoara – rezultand o panta medie de 17,1%, inclinatie ce o incadreaza in categoria partiilor usoare si implicit ii confera partiei un grad de atractivitate, pentru marea majoritate a schiorilor, deosebit de ridicat.
• Partia se proiecteaza la o latime medie de 38 m.
• Orientarea preponderenta a partiei este nordica, traseul partiei desfasurandu-se in totalitate prin padure.
Telescaun Slanic – TSF4 este o instalatie de transport pe cablu din familia telefericelor monocablu cu mers unidirectional, la care vehiculele sunt sub forma de scaune. Statia inferioara este amplasata in zona de sosire a partiei de schi, la altitudinea de 484,92 m, in zona din spatele Complexului turistic Cerdac. Statia superioara este amplasata in poiana de la cota 715,26 m, in zona de plecare a partiei de schi.
• Instalatia propusa este un telescaun fix cu vehicule de cate 4 locuri, cuplate permanent la cablul purtator-tractor.
Capacitatea de transport  este de 1000 persoane/ora.
• Pentru cresterea gradului de confort oferit turistilor transportati, in zona de imbarcare din statia inferioara, peronul va fi prevazut cu porti cadentatoare de acces. Functionarea portilor, respectiv inchiderea si deschiderea lor, este comandata de pozitia vehiculelor fata de zona de imbarcare. Astfel, la apropierea unui scaun, portile se deschid si permit accesul simultan a patru persoane direct in zona de imbarcare.
• Tinand cont de fluxul mare de turisti in statiune, mai ales in perioadele de sfarsit de saptamana, precum si de amplasamentul foarte accesibil al partiei de schi, instalatia de transport pe cablu se va achizitiona astfel incat sa poata functiona si in nocturna.
Instalatie de iluminat pentru nocturna
• Tinand cont de faptul ca in sezonul de iarna se intuneca incepand cu ora 17, iar programul de functionare al partiei de schi, mai ales in perioadele de sfarsit de saptamana si de sarbatori, poate fi extins pana pe la orele 22, se propune iluminarea partiei de schi in nocturn. Aceasta se va realiza cu corpuri de iluminat tip reflector echipate cu lampi cu vapori cu mercur de 1.000 W.
• Instalatia de inzapezit artificial
• Statistica temperaturilor si a precipitatiilor in statiune releva faptul ca, desi in perioada 01 dec. – 31 martie media temperaturilor si a precipitatiilor sunt favorabile practicarii schiului, sunt posibile abateri nefavorabile, care pot determina pierderi semnificative.
• Pentru asigurarea unor conditii optime de practicare a schiului, precum si pentru asigurarea existentei zapezii pe partia de schi din statiune de-a lungul intregului sezon de iarna, respectiv 15 decembrie – 31 martie, este necesara inzapezirea artificiala a acesteia.
• Aceasta instalatie va utiliza apa din reteaua de apa potabila a statiunii.
• Ea s-a proiectat in asa fel incat la o temperatura exterioara de -4° C si o umiditate relativa a aerului de 70% sa asigure acoperirea partiei de schi cu un strat de 30 cm grosime de zapada intr-un interval de aproximativ 130 de ore, adica in decurs de aproximativ 16 zile, in regim de functionare de 8 ore pe noapte. Aceasta inseamna ca, daca se doreste deschiderea sezonului de schi la 15 decembrie, este necesar ca la sfarsitul lunii noiembrie sa se inceapa acoperirea partiei de schi cu zapada produsa artificial – in absenta totala a ninsorilor naturale. Daca temperatura exterioara scade la -7° C, timpul de inzapazire scade si el la aproximativ 70 ore, adica aproximativ 9 zile de inzapezire in regim de 8 ore pe noapte.